Børn og overvægt


Det er ikke nemt at have et overvægtigt barn.

Her er det også meget forskelligt hvad dit barns overvægt skyldes, så først og fremmest er det vigtigt at finde frem til hvad årsagen er, for at kunne sætte ind det rigtige sted. Der kan være bagvedliggede problematikker, diagnoser, stress og/eller ensomhed.

Det kan være hele familien skal ændre på nogle vaner, men tit starter overvægten i teenagealderen eller den tager til. Forældrene har ikke længere den samme kontrol over hvad der ryger indenbords.

Udfordringen som forælder, er at man står med et barn der måske ikke er helt så motiveret og måske heller ikke helt forstår de sundhedsmæssige konsekvenser, og her kommer man som forælder på hårdt arbejde.

Der er konstant fødselsdage, fester, fredag, klassens time, julehygge, påskeæg, fastelavn, is i varmen, weekendhygge, afslutninger, ferier, tur i tivoli, skolearrangementer, familiesammenkomster, venne/venindeaftener og meget mere.


Og ikke nok med at man i forvejen kan føle sig som den hårde og kedelige forælder, så vil der ofte også være et pres fra omgivelserne, som tit ikke er støttende, de syntes det er lidt synd og der vil ofte være kommentarer som "årh, det er jo fredag" eller "årh, nu er det jo fødselsdag"...osv. 

Den svære balance


En anden stor udfordring, er at finde en balance, for man skal også passe på for mange restriktioner!

Der gælder det samme for børn som for voksne. Der må ikke være noget som er helt forbudt. Det handler om balance og mængder (men med den mængde af slik og kage som børn udsættes for i hverdagen, bliver prioritering nødvendig).

Bliver f.eks. søde sager helt forbudt, risikerer man at barnet ved en given lejlighed eller senere i livet, går i modsatte grøft og amok i alt det der er/var forbudt.


Afhængig af dit barns alder, skal den unge også lære at administrere mad og søde sager selv og her er det vigtigt at fokus ikke er negativ og på det der skal undgås, men fokus på gevinsten ved vægttabet, på de gode vaner og fokus på de gode alternativer. Der skal være positiv opmuntring og åbenlys tillid til, at den unge kan klare det selv med støtte og opbakning.